Aspergecyclus

Aanplant

Aspergezaad is van oorsprong zwart en bevindt zich in rode bessen

Vermeerdering van asperge
De vermeerdering van asperge vindt plaats door middel van zaad. Plantkundig gezien is asperge een tweehuizige plant. Dit betekent dat bij asperge mannelijke en vrouwelijke planten voorkomen. Voor de zaadproductie worden uitgeselecteerde mannelijke en vrouwelijke planten uitgezet.
Na de bevruchting vormen zich bessen, die aanvankelijk groen zijn, maar later in de herfst rood verkleuren.
Vooral bijen en hommels brengen het stuifmeel van de mannelijke bloem over op de stijl van de vrouwelijke bloem.
Om raszuiverheid te bewerkstelligen vindt de zaadproductie plaats in kassen, waarvan de luchtramen afgedekt zijn met gaas.
Zo wordt voorkomen dat bijen of hommels van buitenaf ongewenst stuifmeel van slechte planten in de kas brengen.Groei

Uit het aspergezaad groeit een aspergeplant

Als de stengels boven de grond groeien verkleuren ze groen. Vanaf het derde teeltjaar kunnen ze wel tot 2,5 meter hoog groeien. De stengels vertakken zich zeer sterk en zijn voorzien van naaldvormige zijtakjes die phyllocladiën worden genoemd.
De groeicyclus ziet er als volgt uit:
o het 1e jaar na het planten wordt niet geoogst. De jonge plant moet zich kunnen ontwikkelen;
o het 2e jaar wordt een week geoogst;
o het 3e jaar wordt drie weken geoogst;
o het 4e tot en met 10e jaar wordt volledig geoogst. (In Nederland eind april tot 24 juni)
In de winterperiode is de plant in rust. In de voorjaarsperiode, wanneer de bodemtemperatuur 10° C. bereikt gaan de aspergeknoppen groeien en kan er geoogst wordt. Meestal is dit eind april.
24 juni (Sint Jan) stopt men met oogsten, en laat men de asperge doorgroeien. Het groene loof zorgt voor aanmaak van voedingsstoffen in de wortelstok. Rond 1 december, sterft het loof af waarna weer de rustperiode volgt

 


Oogst

Het oogsten van asperge

Een sterke plant levert in een oogstseizoen meer dan twintig stengels. Op een warme dag groeit een stengels soms wel zeven centimeter.
Zolang die stengels in de circa 30 cm hoge ruggen van aarde verborgen blijven, zijn ze wit en zacht. Zodra ze boven het grondoppervlak uit groeien, begint vrijwel meteen het verkleuringsproces. Al na enkele uren verkleurt de stengel van violet, tot paars, blauw en uiteindelijk groen. Daarom dienen asperges, nog voordat ze het zonlicht zien, gestoken te worden. Een ‘goede’ aspergesteker oogst ongeveer 10 kilogram per uur.
Na de oogstperiode laat de aspergeteler de plant bewust de asperge boven de grond uitgroeien. Dit is noodzakelijk voor de groei van de aspergeplant. De groene plantdelen (aspergeloof) vangen het zonlicht op en zetten deze energie om in voedingsstoffen. Zo wordt de plant in conditie gebracht om het jaar erop weer voldoende aspergestengels kunnen produceren. In november wordt het loof geel en sterft het af. In de meeste gevallen wordt dit loof onder gefreesd. In het voorjaar begint dan het hele proces weer opnieuw.
 

Zie ook de website van het:
Logo NAC