Medicinale werking

Een vitaminespuit in het voorjaar

Reeds eeuwenlang heeft asperge de aandacht getrokken vanwege zijn geneeskrachtige werking. Zowel de Grieken als Romeinen als Chinezen gebruikten asperge als een geneeskrachtig kruid.

Er is nauwelijks een voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën bevat en daarnaast een zo groot aantal waardevolle vitaminen en andere belangrijke biologische stoffen bevat. Dit betekent dat wij met de consumptie van asperge een groot deel van onze behoefte aan belangrijke vitaminen als B, C, E en K, mineralen en sporenelementen kunnen dekken.

Ook de roep als afrodisiacum vervolgt deze edele groenten met haar specifieke licht bittere aroma reeds eeuwen lang.

De belangrijkste substanties/stoffen die voorkomen in 100 gram geschilde witte asperge. (onderzoek Paschold/Schöpplein, Geisenheim 2002)

Voedingswaarde (per 100 g)

KJ

88

Kcal

21

eiwit, g

2

vet, g

0.1

koolhydraten, g

3

Calcium, mg

20

IJzer, mg

1

Natrium, mg

5

Vitamine C, mg

20

Medicinale werking

Oude kruidenboeken omschrijven asperge als een geneeskruid. In asperge zit namelijk onder andere de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen, lage bloeddruk.

Verder werkt asperge bloedzuiverend. Bij nier- en blaaskwalen kan asperge als urine-uitdrijvend middel gebruikt worden. Ook wordt beweerd dat asperge goed past in afslankprogramma’s: wil je afslanken, eet dan 3x per week asperge!

aspergezw